2025. december 11., csütörtök

Kardamomos keksz

A kekszek is a gyengéim, nagyon szeretem sütni, mert gyorsan elkészül és sokáig eltartható. A kardamom pedig nagy kedvencem lett. A svéd bútoráruházban lehetett kapni évekkel ezelőtt kardamomos kétszersültet, ohh abból bármennyit képes voltam megenni, és akárhányszor arra jártunk, ezért biztosan bementünk, de azóta sem kapható itthon, sajnos. Nagyon vártam azt az ízt, de az én kekszem kicsit szolidabb lett, lehet legközelebb kicsit több kardamomot kéne beletennem, de így is nagyon finom egy tea, kávé mellé, ideális harapnivaló.
 
 
 Hozzávalók:
 
- 25 dkg liszt
 
- 10 dkg porcukor
 
- 12,5 dkg jéghideg vaj
 
- 1 tojás
 
- fél tk őrölt fahéj
 
- fél tk őrölt kardamom
 
Elkészítés:
 
A lisztbe belemorzsoljuk a jéghideg vajat, majd hozzáadjuk a porcukrot, fűszereket és az egy tojással tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük egy éjszakára. 
Másnap a tésztát elfelezzük és az egyik felét visszatesszük a hűtőbe a másikat kinyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírra tesszük. Én betettem a korongokat is a hűtőbe, majd az újra lehűtött tésztába nyomtam a pecsétet. 180 fokon előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, a széle enyhén barnuljon, akkor jó.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése