2025. november 6., csütörtök

Sütőtökös, forró csokis sütemény

Nagyon rákaptunk a sütőtökre, igazán finom tököket sikerült mostanában vennem. Általában előző nap megsütöm és lemérem ami a sütibe kell, a hűtőben megpihen, a többit megesszük, csakúgy. Írtó finom, egészséges csemege. A sütőtök magas karotintartalommal, c-vitamin tartalommal rendelkezik. Ezen felül jelentős kalcium- és foszforforrás is. Próbáljátok ki a receptet! :)
 

 Hozzávalók:
 
- 260 g liszt
 
- 300 g sült sütőtök
 
- 120 g cukor
 
- 3 tojás
 
- 120 g olaj
 
- fél csomag sütőpor
 
- fél tk szódabikarbóna 
 
- 1 tk őrölt fahéj
 
- 1 csipet őrölt gyömbér
 
- fél tk mézeskalács fűszerkeverék
 
- egy pici szerecsendió reszelve
 
Csokis részhez:
 
- 20 g forró csokoládé por ( kakaóporral helyettesíthető) Kapható egy adagos 25 g-os por, mehet bele mind természetesen
 
- 30 ml forró víz
 
Tetejére:
 
- 100-150 g csokoládé
 
- egy kevés olaj 
 
 
Elkészítés:
 
A tojásokat géppel felverjük, hozzáadjuk a cukrot és fehéredésig felverjük. Ezután hozzáadjuk a sütőtököt és az olajat. A lisztbe keverjük a sütőport, szódabikarbónát és a fűszereket, majd ezt a lisztes keveréket is apránként a tojásos masszához adjuk és összekeverjük. Közben a forró csokoládé port kikeverjük a vízzel. A sütőtökös massza kb. 1/3-át külön tálba tesszük és ebbe keverjük a forró csokit.
Egy kenyérsütő formába keresztben sütőpapírt tettem és kezdődhet a rétegezés. Először a sima sütőtökös tésztából teszünk majd rá egy vékony réteg csokisat majd megint sütőtökös rész, addig amíg el nem fogy. Teteje sima sütőtökös legyen. 170 fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. 
Rácsra tesszük hűlni.
Amikor kihűlt, vízgőz felett felolvasztjuk a csokit, kevés olajat adunk hozzá és bekenjük a tetejét vele. Rusztikus hatás kedvéért, dermedés után, még megcsíkoztam csokival újra.
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése