Linzert nagyon sokszor sütök, nagyon szeretem is. Régebbi posztoknál már leírtam, hogy gyerekként a "szemüvegest" vártam nagyon, ugyanis mi így hívtuk. A sütis tálcán legelőször a linzerért nyúlok, nem egy habos sütiért. A linzer hálás egy teremtés, megsütöd, dobozolod és ő ott van. Előre elkészíthető, bármivel tölthető, volt már itt meyer citromkrémes linzer vagy citromkrémes mákos linzer A legfinomabb, ha már állt pár napot. Most hogy nyakig az őszben vagyunk, mi más kerülhetne bele, mint tökmag, az valahogy olyan őszies dolog. A málnalekvár és a fehércsoki megkoronázza ezt a desszertet.
Linzer forever! 
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 5 dkg őrölt tökmag
- 20 dkg vaj (jéghideg)
- 10 dkg porcukor
- 1 tojássárgája
- csipet só
 Töltéshez:
- málnalekvár
 Díszítéshez:
- fehércsoki (kb. 50 g)
- apróra vágott tökmag
Elkészítés:
A tökmagot késes aprítóban  ledaráljuk. A liszthez hozzáadjuk a darált tökmagot, a jéghideg vajat belereszeljük nagylyukú reszelőn. Elmorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot, csipet sót és a tojássárgáját. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Folpackba csomagolom és éjszakára hűtőbe teszem. Ha nincs idő ennyit hűteni, minimum két órát akkor is pihentetni kell a hűtőben. Ha pihent egy éjszakát, ne ijedjünk meg, hogy kőkemény a tészta. Sütés előtt kiveszem és ahogy kezd puhulni szobahőmérsékleten, már lehet is nyújtani. Tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a kiszagatott formákat és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Én szoktam figyelni, hogy ne barnuljon meg.
A linzereket párban összeragasztjuk a málnalekvárral. 
Vízgőz felett felolvasztjuk a fehércsokit, habzsákba töltjük az olvadt csokit és vékony csíkokkal díszítjük, rögtön szórjuk az aprított tökmagot is rá, hogy beleszáradjon a csokiba. Hűtőben érdemes kicsit dermeszteni a csoki miatt.



 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése