Régen írtam borokról, így hát ideje kicsit újra elkalandozni a borok világába. Aki esetleg mostanában akadt a blogomra, lehet nem tudja, hogy időnként írok borokról is.( Tessék rákeresni) Nem szakértő szinten, nem reklámozok senkit, csak laikusként, borkedvelőként. Mert a bor nekem érzés. Sokszor írtam már a mi kis szőlőnkről, ahol gyerekként Papám igyekezett bort készíteni. Hálás vagyok, hogy természet közelben is nőttem fel, és tapasztalhattam, hogy bizony milyen nehéz is a gazdálkodás, hogy mennyit kell dolgozni a terményekért. És hálás vagyok, hogy ettem tőkéről leszedett szőlőt, szilvát, cseresznyét, hogy nem lett semmi bajunk, ha fent a domboldalon leszakítottunk egy körtét és úgy megettük. Emlékek, élmények, amik örökre belevésődnek a lelkünkbe, a személyünké válnak, formálnak minket, hordozzuk magunkkal mindig. Még bőven karantén ideje alatt bontottam fel ezt a Gere Portugiesert, ár-érték arányban nagyon szuper kis bor. Az első kortynál éreztem, hogy ez most jó választás volt. Amikor érzed, hogy végigszalad a vérereken....és hálás vagy, hogy ezt átélheted. Hogy élsz, hogy vagy, hogy ez most jó. Akármilyen is az élet, a világ.....( és ez most úgy hangzott, mintha csak a bortól érezném ezt, de ez nem igaz...a Duna parton, vagy a Balaton partján is érzem ezt)
És azért aki kicsit jóval közelebbről ismer, tudja hogy nő létemre a vörösbor nálam a favorit. Ahogy öregszem, egyre inkább vörösbort fogyasztok. Múltkor vettem egy rozét és hát meg kell hogy mondjam, nem esett úgy, mint egy klasszikus vérkergető vörös.
" Ahogy idősödöm, még inkább válogatok.
Én már csak jó bort iszom, jó ételt eszem, 
csak jó könyvet veszek a kezembe, és jó
emberek társaságát keresem. "
( Karinthy Ferenc ) 
Na, azt hiszem valahogy így. 
A Gere Portugieser lágy, bársonyos, és kifejezetten 
gyümölcsös vörösbor, melyben dominál a szőlő elsődleges illata és 
aromája. Könnyen iható, üde, kellemes vörösbor. Gyönyörű színű, élvezetesen könnyed bor. Feltétlenül kóstoljátok meg!! 
A villányi borvidék
Magyarország legdélebbi borvidékén már a római időkben folytattak 
szőlőművelést. A német ajkú lakosság, svábság betelepítése a XVIII. 
században, jelentős fejlődést és változást hozott a szőlőtermesztésben 
és borászatban. Ekkor létesültek a máig híres pincesorok is.  
A nagyüzemi, TSZ időszak során a családi kisbirtokokat államosították
 és ezzel a Villányi kézműves, minőségi borászkodás gyakorlatilag 
megszűnt. A rendszerváltást követően a 1990-es évek elejétől azonban 
ismét megjelentek a családi vállalkozások Villányban. Ezen gazdák, 
többek között Gere Attila is, közös erőfeszítéssel, a régi tradíciók 
életre keltésével a villányi bor minőségét ismét a világ élvonalába 
emelték.
Napjainkban a Villány és Siklós környéki dombokat mintegy 2500 hektár
 szőlőültetvény borítja. Villányban inkább a kékszőlők (Portugieser, Kékfrankos, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka, Zweigelt, Syrah, Medoc Noir), míg Siklós 
környékén a fehér szőlők (Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Rajnai rizling, Pinot blanc, 
Sauvignon Blanc, Tramini, Ottonel muskotály, Királyleányka, 
Rizlingszilváni, Zengő, Szürkebarát, Sárga muskotály, Zöld veltelini, 
Leányka, Cserszegi fűszeres) a jellemzőek, de a borvidék alapvetően testes 
vörösborairól híres.
Gere pincészet, Villány
Gere Attila és felesége Katalin kezdetben csupán a néhány négyszögöl, 
Csillagvölgyben lévő szőlőterületen gazdálkodott, amelyet a szülőktől 
kaptak nászajándékként 1978-ban.  Az 1986-os évjárat volt az első, mely már palackokban került értékesítésre. 1991-ben nyitotta meg kapuit a Gere Panzió, mely akkoriban az 
első szálláshely volt Villányban. Merész vállalkozás volt, hiszen abban 
az időben a borturizmus még gyermekcipőben járt nemcsak Villányban, 
hanem egész Magyarországon. Gere Attila 1991-ben feladva tanult szakmáját megalapította a 
Gere családi vállalkozást, mely ma egyike Magyarország legismertebb 
pincészeteinek. A szőlőterület az évek folyamán szépen növekedésnek 
indult. Ma, a hosszú évek munkájának köszönhetően, a pincészet 70 hektár
 területen gazdálkodik a borvidék legkiválóbb dűlőiben. A családi birtok mellett máig jól működik a Gere-Weninger Pincészet is, melyet 1992-ben Franz Weninger osztrák borásszal hoztak létre Villányban, és jelenleg 10 hektár területen gazdálkodik. 2002-ben elkészült a Gere pincészet új érlelő pincéje és 
feldolgozó épülete, melynek technológiai felszereltsége megfelel a 
legmodernebb követelményeknek. 2010-ben Gere Attila és Schubert Vilmos megalakította a villányi Csillagvölgy pincészetet, mely legfőként könnyed reduktív fehér és rosé borok készítésére hivatott és önálló márkanévvel, arculattal forgalmazza borait.



 
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése