Ez a citromos süti egy álom. Annyira könnyed, a puha piskóta, a citrusos joghurtos krém, annyira üde, nyárias. Ha megkérdeznék, hogy melyik a kedvenc gyümölcsöm, azt gondolom habozás nélkül azt mondanám, hogy a citrom. Ez valahogy úgy jön, valahonnan. Van egy szépséges citromfám, jó pár éve kaptam az Embertől a születésnapomra és azóta bizony jó nagyra megnőtt, mára rengeteg citrom terem rajta, mivel ennek a felülete nincs kezelve semmivel, mindig lereszelem és lefagyasztom, süteménybe szigorúan csak ilyet teszek. Ha virágzik az maga az álom, mindig beleszippantok, ha bármikor elmegyek mellette. Télen a garázsban pihen, és ha már akkor kezdi a virágzást, az egész garázs citromvirág illatban úszik. Olykor álmomban citromfák alatt heverek valahol délen, varázsos mennyország.
Hozzávalók: 20x30 cm-es formához
A piskótához:
- 3 tojás
- 6 dkg cukor
- 7,5 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
A citrompudinghoz:
- 2 dl frissen facsart citromlé
- 10 dkg cukor
- fél csomag vaníliás pudingpor
- 1 tk porzselatin
A joghurtkrémhez:
- 2 dl görög natúr joghurt
- 5 dkg cukor
- 1 citrom leve
- 4 dl hideg habtejszín
- 1 tk porzselatin
Elkészítés:
A piskótához kettéválasztjuk a tojásokat, a fehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd hozzákeverjük a sárgáját, végül beleforgatjuk a sütőporral elkevert lisztet. Simára keverjük. A masszát egy 20x30 cm-es sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, 170 fokra előmelegített sütőben 12-14 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. Amikor kihűlt a piskóta, kivesszük a formából és egy tiszta sütőpapírra helyezzük vissza.
A citrompudinghoz a citromlevet és a cukrot forralóedénybe tesszük, felforraljuk, majd besűrítjük az 1 dl vízben elkevert vaníliás pudingporral. Hozzákeverjük a fél dl hideg vízben megduzzasztott zselatint. Félretesszük hűlni.
A joghurtkrémhez a joghurtot, a cukrot és a citromlevet összekeverjük, hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt, végül hozzáadjuk a kicsi hideg vízben megduzzasztott, majd a mikróban kissé felmelegített zselatint.
A krémet az előkészített piskótalapon egyenletesen elkenjük. A sűrűn folyósra hűlt citrompudingot csorgatva a joghurtos krémre öntjük, majd villával márványosra húzzuk, de ez elhagyható. Hűtőben dermesztjük minimum 2 órát. Forró vízbe mártott késsel szeletelhetjük.